Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over investeren in grond in Nederland en investeren in grond en vastgoed in Panama, Brazilië en Costa Rica. Wat is de taal die gesproken wordt en wat heb ik nodig voor een reis naar Midden- of Zuid-Amerika? Hoe zit het met geldzaken in Panama, Brazilië en Costa Rica en kan iedereen investeren in grond en vastgoed in deze landen? Bekijk hier veelgestelde vragen en antwoorden.

FAQ - Investeren in Panama

Veelgestelde vragen over investeren in grond en vastgoed in Panama, reizen naar Panama en verblijven in Panama.

Wat is de beste tijd om Panama te bezoeken?


U kunt Panama het hele jaar bezoeken. De Caribische kant is vochtiger en buien komen hier het hele jaar door voor. Ze zullen uw (vakantie)plezier door de warme temperatuur echter geenszins beïnvloeden. Bovendien is alles in Panama gebouwd met het buitenleven als uitgangspunt. Bijna alle woningen en horecagelegenheden hebben overdekte terrassen en/of patio's. Handig als u even wilt schuilen voor een bui.

Back to top
Wat is de voertaal in Panama?


In Panama is Spaans de officiële taal. Veel Panamezen spreken zowel Spaans als Engels. Vooral de zakenmensen, hoger opgeleiden en inwoners van grote steden spreken beide talen. Wilt u in Panama gaan wonen, dan raden wij u aan om Spaans te leren.

Back to top
Heb ik een visum nodig voor mijn bezoek aan Panama?


Voor een bezoek aan Panama heeft u geen visum nodig wanneer u in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort en niet langer dan drie maanden in het land blijft. Wilt u langer dan drie maanden blijven, dan kunt u een verlenging krijgen van maximaal drie maanden. Voor meer informatie over een visum en reizen naar Panama (ook als u een andere Nationaliteit bezit) kunt u terecht bij visumcentrale.

Back to top
Hoe lang mag ik als bezoeker in Panama verblijven


U mag drie maanden in Panama verblijven, vanaf het moment van aankomst in het land. Wilt u langer dan drie maanden blijven, dan kunt u een verlenging krijgen van maximaal drie maanden. Zorg er bij een verlengd verblijf voor dat u uiterlijk een week voor de eerste drie maanden om zijn de immigratiediest bezoekt.

Back to top
Welke inentingen en vaccinaties voor Panama?


Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Panama aanbevolen: vaccinatie tegen DTP en vaccinatie tegen hepatitis A. Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Voor u naar Panama vertrekt is het verstandig contact op te nemen met de GGD in uw woonplaats. U kunt een afspraak maken bij de GGD voor een consult en voor het ontvangen van inentingen en/of vaccinaties.

Back to top
Waar kan ik mee betalen in Panama?


In Panama kunt u cash betalen met Amerikaanse dollars. Zorg ervoor dat u kleine biljetten pint of meeneemt. Liefst biljetten van 20 dollar of minder, maar maximaal 50 dollar biljetten. Panama heeft ook een eigen munteenheid, de Balboa. Deze wordt alleen gebruikt om u wisselgeld terug te geven na betaling (het zijn muntjes). De Balboa is 1 op 1 gekoppeld aan de dollar en de muntjes zijn zelfs te gebruiken in Amerikaanse frisdrank en sigarettenautomaten en andere vending automaten.

Credit Cards worden geaccepteerd bij de meeste autoverhuurbedrijven, reisbureau's, hotels en restaurants.

Back to top
Waar kan ik geld pinnen in Panama?


Gaat u naar Panama, dan kunt u geld (US dollars) pinnen op het vliegveld (zowel in eigen land als in Panama). In alle grote steden en sommige hotels kunt u ook geld pinnen. U koopt het goedkoopst dollars in eigen land voor u vertrekt.

Plaatsen waar geen pinautomaten aanwezig zijn (op het moment van schrijven), zijn Santa Catalina, Santa Fé, Isla Boca Brava, Isla Contadora, Isla Grande, Portobelo, Isla Coiba en Darién.

Back to top
Wat zijn mijn rechten als investeerder in Panama?


Indien u investeert in grond of vastgoed in Panama, heeft u dezelfde rechten als een grond of huizenbezitter met een Panamees paspoort. Dit is vastgelegd in bilaterale verdragen.

Back to top
Wat zijn de eisen zijn om toegang te krijgen tot Panama?


Als reiziger naar Panama moet u:

 • In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina.
   
 • In het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming.
   
 • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming.
   
 • Beschikken over aantoonbare financiële middelen van ten minste US$ 500.
Back to top
FAQ - Investeren in Brazilië

Veelgestelde vragen over investeren in grond en vastgoed in Brazilië, reizen naar Brazilië en verblijven in Brazilië.

Wat is de beste tijd om Brazilië te bezoeken?


De kust van Brazilië heeft een tropisch klimaat. Vanaf Rio naar het zuiden duurt het regenseizoen van oktober tot januari. In het noordoosten begint de regenperiode veel eerder, in Fortaleza al in april. Mei t/m juli is daarmee de beste tijd om naar Brazilië te gaan, met uitzondering van het noordoosten waar u beter tussen augustus en december heen kunt gaan. Ook in het regenseizoen is het daar trouwens prima te doen. In de zuidelijke binnenlanden is het een stuk koeler, maar zelfs daar zijn er veel winterdagen die aangenaam warm zijn.

Back to top
Wat is de voertaal in Brazilië?


De voertaal in Brazilië is Portugees. Het Portugees dat in Brazilië gesproken wordt, is net iets anders dan het Portugees uit Portugal. Veel oudere mensen in Brazilië spreken geen Engels. In toeristische gebieden kunt u met Engels nog wel uit de voeten, maar in dorpen en gebieden landinwaarts wordt het moeilijker.

De jongere generatie in Brazilië leert Engels op school en is vaak zeer bereid hun kennis voor u in te zetten!

Back to top
Heb ik een visum nodig voor mijn bezoek aan Brazilië?


U heeft als bezoeker van Brazilië geen visum nodig indien u niet langer dan drie maanden (negentig dagen) in Brazilië verblijft. Wilt u langer dan drie maanden in Brazilië verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Brazilië.

Voor meer informatie over een visum en reizen naar Brazilië (ook als u een andere Nationaliteit bezit) kunt u terecht bij visumcentrale

Back to top
Hoe lang mag ik als bezoeker in Brazilië verblijven?


Bent u een inwoner van de Benelux, dan mag u 90 dagen in Brazilië verblijven per 180 dagen zonder dat u een visum hoeft aan te vragen. Wilt u langer dan drie maanden in Brazilië verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Brazilië.

Back to top
Welke inentingen en vaccinaties voor Brazilië?


Voor Brazilië zijn geen inentingen verplicht gesteld. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Brazilië aangeraden: vaccinatie tegen DTP, vaccinatie tegen hepatitis A (geelzucht). Ook wordt voor Brazilië vaccinatie tegen gele koorts aanbevolen, behalve in een groot gebied grenzend aan de Oostkust. Zie de gele koorts kaart Zuid-Amerika.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Voor u naar Brazilië vertrekt is het verstandig contact op te nemen met de GGD in uw woonplaats. U kunt een afspraak maken bij de GGD voor een consult en voor het ontvangen van inentingen en/of vaccinaties.

Back to top
Waar kan ik mee betalen in Brazilië?


In Brazilië kunt u betalen met de Real, de braziliaanse munteenheid. (meervoud: Reais). De internationale aanduiding is BRL, of voor bedragen R$. De meest eenvoudige betalingen doet u contant,  in Reais uiteraard. Andere betaalmethodes in Brazilië zijn betalen met pinpas (debitcard) of creditcard. In Brazilie is VISA de grootste, gevolgd door Mastercard. AMEX creditcards worden op minder plaatsen geaccepteerd dan Visa en Mastercard creditcards.

Credit Cards worden geaccepteerd bij de meeste autoverhuurbedrijven, reisbureau's, hotels en restaurants.

Veel rekeningen (licht, condominio, on-line aankopen) ook betaald worden met een "boleto de bancário". Dit is een soort acceptgiro.

Back to top
Waar kan ik geld pinnen in Brazilië?


De banken in Brazilië waar u geld kunt pinnen zijn onder andere: Banco24Horas (vaak in winkelcentra te vinden), HSBC, BBV, Citibank, Bradesco en Banco do Brasil.

U kunt met een buitenlandse pinpas in Brazilië niet bij alle geldautomaten terecht om geld te pinnen. Kijk op de geldautomaat of daar de logo's (vaak Maestro of Cirrus) op voorkomen die op uw pinpas staan.

Het bedrag dat u kunt pinnen in Brazilië is afhankelijk van het dagmaximum dat uw bank hanteert voor buitenlandse geldopname en het dagmaximum dat de bank waar u geld pint toelaat. Vaak is dat R$ 1000. Afhankelijk van het dagmaximum van uw eigen bank kunt u vaak wel meerdere malen per dag pinnen.

Back to top
Wat zijn mijn rechten als investeerder in Brazilië?


Buitenlanders en niet-ingezetene hebben het recht om grond en woningen te kopen in Brazilië. Zij mogen onroerend goed bezitten als privé persoon, via een Braziliaans bedrijf of via een partnership

Buitenlanders hebben dezelfde rechten als Brazilianen als het gaat om het kopen van onroerend goed en in de meeste gevallen hoeven de buitenlanders geen ingezetene te zijn. Desondanks zijn er wel extra voorwaarden voor buitenlanders als zij een groot aantal hectare landbouwgrond kopen of een strandwoning die binnen de 180 meter van de kustlijn ligt of onroerend goed dichtbij de nationale grens. Maar buitenlanders die willen participeren in export, toerisme, onroerend goed of de milieumarkt worden heel hartelijk welkom geheten door de Braziliaans overheid en het gastvrije Braziliaanse volk.

Back to top
Wat zijn de eisen zijn om toegang te krijgen tot Brazilië?


Als reiziger naar Brazilië moet u:

 • In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina.
   
 • In het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming.
   
 • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming.
   
 • Bewijs van voldoende financiële middelen kunnen tonen.
Back to top
FAQ - Investeren in Costa Rica

Veelgestelde vragen over investeren in grond en vastgoed in Costa Rica, reizen naar Costa Rica en verblijven in Costa Rica.

Stel een nieuwe vraag
Cancel